Wat brengt die goede Sint?

De pepernoten liggen weer in de schappen, de speelgoedboeken liggen al klaar en verlanglijstjes worden vast gemaakt. Nog even en het Sinterklaasfeest wordt gevierd. Zit jij ook alweer te piekeren wat je je kinderen dit jaar moet geven?


HET SINTERKLAASFEEST

Voor ons is het Sinterklaasfeest een feest dat gaat over belangeloos geven aan de ander. Wij vertellen de kinderen dat er vroeger een man was, Sinterklaas, die eten en kleine cadeautjes gaf aan arme mensen. We vonden dat in Nederland zo mooi dat iemand zo aan anderen dacht en aan anderen gaf, zonder dat hij daar zelf beter van werd, dat we dat nu nog naspelen door elkaar te verwennen met cadeautjes. In iedereen zit een Sinterklaas, iemand die kan denken en geven aan de ander. Met onze (jonge) kinderen trekken wij daarom lootjes en zo kopen we ieder een cadeautje voor een ander. De kinderen natuurlijk met hulp van ons. Ook gaan we er vanaf dit jaar een surprise bij knutselen en een gedichtje of briefje bij schrijven. Meer over een magisch Sinterklaasfeest zonder leugens, lees je hier.


SINTERKLAASSTRESS

Toch heb ik elk jaar in de aanloop van Sinterklaas nog wel eens last van Sinterklaasstress, want wat zullen we dit jaar nou eens geven! En vooral.. ze hebben al zoveel! In de maanden september en oktober neem ik dan ook vaak al de tijd om al het speelgoed dat de kinderen hebben onder de loep te nemen: wordt er nog mee gespeeld? Kan het wellicht een tijdje naar zolder of kan het beter op Marktplaats of naar de kringloopwinkel? Ook zit ik natuurlijk te denken wat we dit jaar kunnen gaan geven, want naast dat we een cadeautje voor elkaar kopen en ik het liefst met kerst cadeautjes zou willen geven, vind ik één cadeautje per kind in de zak toch wel een beetje karig.


EEN DUURZAAM SINTERKLAAS

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Belangrijk vind ik dan ook dat het een duurzaam Sinterklaasfeest is. Speelgoed dat zo weer kapot is, van goedkoop (onveilig) materiaal is gemaakt of waar kinderen zo op zijn uitgekeken komt er dan ook liever niet in. Het liefst geven wij ook speelgoed dat een tweede leven krijgt. Op marktplaats vind je prachtig speelgoed voor een schijntje van de nieuwprijs! De kinderen vinden het net zo leuk en het is een stuk duurzamer dan nieuw speelgoed. Enneh.. dat er geen doos om zit maakt de kinderen toch niet uit? Die doos spelen ze toch weinig mee.


VIJF-CADEAUTJES-REGEL

Ik kwam de 4-cadeautjes-regel tegen, deze regel houdt in dat je (zoals je waarschijnlijk al vermoedt) vier cadeautjes geeft: iets wat ze graag willen, iets wat ze nodig hebben, iets om te dragen en iets om te lezen. Wij voegden er eentje aan toe: De 5-cadeautjes-regel luidt als volgt:

Eén cadeautje waar ze naar verlangen.Eén cadeautje dat ze nodig hebben.Eén cadeautje om te dragen.Eén cadeautje om te lezen, te leren of te makenEén cadeautje voor het gezin, zoals een leuk spel of een mooi voorleesboek om samen te gaan lezen!

Het eerste cadeautje komt van hun verlanglijstje en het tweede cadeautje kan bijvoorbeeld een nieuwe tas zijn, een bureaulampje, nieuwe potloden of een dekbedovertrek. Het derde cadeautje is iets om te dragen, bijvoorbeeld een lekkere warme trui, leuke sokken of die lekker warme winterlaarzen! Het vierde cadeautje is bijvoorbeeld een mooi boek, een mooie letterdoos, een puzzel of iets om te knutselen. Het vijfde cadeautje is één cadeautje voor iedereen, bijvoorbeeld een mooie dierenencyclopedie, dat leuke spel voor de opblijfavondjes of dat lekkere dikke voorleesboek!


HOE VIEREN JULLIE SINTERKLAAS?

Ik ben benieuwd hoe jij het Sinterklaasfeest inricht voor jouw gezin en welke regel jij hebt voor cadeautjes, laat je het weten in een reactie hieronder? Wie weet inspireer je andere ouders!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven