Hoe komt de baby in mama's buik?

Het is een onvermijdelijke vraag die vroeg of laat ieder kind gaat stellen. Toen ik net zwanger was vroegen ook mijn kinderen zich af hoe dat kleine baby'tje nou eigenlijk in mijn buik kwam. Het is goed om er open over te zijn en er -aangepast aan het niveau en leeftijd van het kind- de waarheid over te vertellen. Dit betekent natuurlijk niet perse dat je in details alles aan je kleuter verteld over vrijen, maar wel dat je geen fabeltjes verzint over dat de baby door de ooievaar is gebracht, uit de boerenkool is gekropen of dat mama zo plotseling een baby in haar buik had en dat jullie ook niet weten hoe hij daar komt.


Dit gaat over seksuele opvoeding en het is belangrijk hier al vroeg mee te beginnen, vooral ook omdat kinderen zelf al vroeg met seksualiteit bezig zijn. Ze ontdekken hun lichaam en daarmee ook hun geslachtsorganen en willen graag weten hoe alles heet en waar alles voor dient. Ze ontdekken de verschillen tussen meisjes en jongens, mannen en vrouwen en gaan zich steeds meer afvragen over de werking van hun lichaam en over seksualiteit. Ook ontdekken ze al als jong kind dat het fijne gevoelens kan geven als ze aan hun geslachtsorganen zitten.


Seksuele voorlichting op school is belangrijk, maar het is minstens net zo belangrijk dat er ook thuis aandacht is voor seksuele opvoeding. De seksuele voorlichting dient dus niet alleen aan school overgelaten te worden. Naast dat het van grote invloed is hoe jullie met seksualiteit omgaan binnen jullie gezin, is het belangrijk regelmatig te praten over seksualiteit. Hierbij is het goed om zowel aandacht voor de technische aspecten als voor de emotionele aspecten van seksualiteit te hebben. Wanneer je kind oud genoeg is om naar iets te vragen, dan is hij ook oud genoeg voor een eerlijk antwoord. Vaak nemen kinderen spanning en krampachtigheid omtrent het onderwerp seksualiteit over van hun ouders. Het is dus aan de ouders om hier overheen te stappen en te laten zien dat dit een onderwerp is waar open over gepraat mag worden. Misschien vind je het als ouder lastig om er over te praten, maar door er samen met je kind regelmatig over in gesprek te zijn zal dit steeds gemakkelijker gaan. Als je openhartig bent (en blijft) over seksualiteit, zal je kind leren dat je mag praten over seksualiteit en zal dit onderwerp niet snel een taboe worden bij je kind.


Er zijn in de bibliotheek en boekhandel mooie boeken verkrijgbaar die kunnen helpen bij beantwoorden van vragen over gezinsuitbreiding, zwangerschap en seksualiteit. Met behulp van deze boeken kan je de vraag hoe die baby nou in mama's buik komt zeker beantwoorden. Wij lazen bijvoorbeeld de volgende boeken voor:


Bobbi wordt grote broer - Ingeborg Bijlsma

Dit boek is geschikt voor de echt jonge kinderen (1 t/m 4) en vertelt in een mooi rijmverhaal over de zwangerschap. Het gaat niet over seksualiteit en geeft geen antwoord op de vraag hoe die baby nou in mama's buik komt. Voor echt jonge kinderen is het wel een heel fijn boekje om te lezen tijdens de zwangerschap.

Het ei van mama - Babette Cole 

Heel geschikt voor kinderen ongeveer 4 t/m 6 en geeft zeker antwoord op de vraag hoe die baby nou in mama's buik komt. De ouders van de kinderen uit het boek willen vertellen hoe baby's worden gemaakt, maar vertellen hierbij allemaal gekke verhalen, zoals dat meisjes gemaakt worden van ijsjes en snoep en andere zoete troep en dat je baby's kunt kweken uit zaadjes, in een potje op de vensterbank. De kinderen vinden het een boel flauwekul en vertellen hoe het echt zit. Een heel grappig boek met leuke illustraties.

Baby'tje in mama's buik - Bette Westera

Een uitgebreid boek waarin de zwangerschap wordt besproken en waarbij de vragen over conceptie, zwangerschap en geboorte zeker eerlijk worden beantwoord.

Er zijn natuurlijk nog veel meer boeken te verkrijgen over dit onderwerp. Wat is jullie favoriete boek en voor welke leeftijd vind je deze zeer geschikt? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven