Een magisch Sinterklaas zonder leugens

Vandaag is de goedheiligman weer in het land aangekomen en breekt er een gezellige, magische tijd aan voor de kinderen. Ikzelf heb leuke herinneringen van vroeger aan Sinterklaas, vooral het surprises maken vond ik altijd geweldig. Tot een aantal jaar terug deden wij dit ook nog met mijn familie, helaas was de rest minder gemotiveerd en zijn we hier mee gestopt. Gelukkig hiervoor hebben we het Sinterklaasfeest met onze eigen kinderen terug gekregen!


LIEGEN VOELT NIET GOED

Van vele ouders hoor ik regelmatig dat het een beetje raar blijft voelen om je kind steeds voor te liegen over het verhaal van Sinterklaas. Op doortastende vragen van kinderen worden de meest creatieve leugens verzonnen door ouders. Eigenlijk voelde dit bij mij niet goed. Ook door de oplopende discussie over het discriminerende aspect van zwarte Piet begon bij mij de twijfel toe te slaan over hoe om te gaan met Sinterklaas. Wij vertelden de kinderen al dat zwarte Piet geschminkt was en standaard ontkrachten wij al de bangmakende opmerkingen van anderen over dat stoute kinderen geen cadeautjes krijgen en dat je mee genomen kan worden in de zak. Toen mijn kinderen een aantal jaar geleden bezoek kregen van de Sint en ik zag hoe onzeker dit mijn kids maakte en hoe er door de volwassenen om deze onzekerheid werd gelachen besloten wij naar ons gevoel te luisteren en onze kinderen te vertellen dat het maar een verklede man was en dat een toneelstukje is.


SINTERKLAAS ZONDER ONNODIGE SPANNING

Vanaf dat bezoek van de Sint hebben wij besloten eerlijk te zijn over Sinterklaas. En over dat besluit zijn we nog steeds heel blij! Ook onze Sinterklaas is magisch, onze kids zijn gek op de Sinterklaastijd, we hebben het gezellig samen en dat alles zonder onnodige spanning over mannen die je huis binnen komen ’s nachts, angsten dat je niets krijgt omdat je stout bent geweest of fantasieën over dat je meegenomen wordt naar Spanje.


WAT WIJ VERTELLEN

Wij vertellen dat er vroeger een man was, Sinterklaas, die eten en kleine cadeautjes gaf aan arme mensen. En dat we dat in Nederland zo mooi vonden dat iemand zo aan anderen dacht en aan anderen gaf, zonder dat hij daar zelf beter van werd, dat we dat nu nog naspelen door elkaar te verwennen met cadeautjes. Het Sinterklaasfeest is een feest dat gaat over belangeloos geven aan de ander. In iedereen zit een Sinterklaas, iemand die kan denken en geven aan de ander.


ONZE SINTERKLAASTIJD

Net als de meeste Nederlandse kinderen kijken onze kinderen naar de intocht (het begin van het verhaal van Sinterklaas) en zetten een paar keer hun schoen ’s avonds naast de zelfgemaakte openhaard. We zingen dan samen gezellig liedjes voor de Sint en ze doen een wortel of tekening in hun schoen. Mijn oudste vroeg vorig jaar gekscherend of we die wortel dan zelf opeten, maar toch zet hij graag een gevuld schoentje klaar. ’s Ochtends staan ze extra vroeg op en rennen gespannen naar beneden om te kijken of er een Sint is geweest en iemand ze heeft verwend met wat lekkers of een cadeautje. Vooral Quinten loopt in de Sinterklaastijd (en oke, ik geef toe: ook in de 6 maanden ervoor en in de 6 maanden erna) vaak in zijn pietenpak rond en danst in de maanden november en december graag even de Pieten-move of de Sinterklaas en Pieten vibe en onze kids zijn gek op pietenparcourtjes door de woonkamer. Er is één ding dat ze ook erg leuk vinden in deze tijd en dat niet veel andere Nederlandse jonge kinderen doen, namelijk op YouTube kijken naar filmpjes waarop Sinterklaas of zwarte Piet wordt aangekleed en geschminkt. Dit vinden ze heel interessant om te zien!


SINTERKLAASAVOND

Ter voorbereiding op 5 december trekken we met onze kinderen van 4, 5 en 6 lootjes. Ze mogen samen met papa of mama een cadeautje kopen voor diegene die ze op het lootje hebben. Daarnaast halen wij natuurlijk zelf wat cadeautjes. Op 5 december (of in het weekend ervoor) bakken we lekker pepernoten, eten we uitgebreid en drinken we lekkere chocolademelk. Vorig jaar hadden we familie uitgenodigd voor pakjesavond. Nadat we even gezellig samen hadden gezeten en een liedje hadden gezongen gingen we met onze kids stiekem naar de garage, daar hebben de kids zich verkleed als zwarte Piet en hebben we roetvegen op hun gezichtjes geschminkt, vervolgens hebben we opa gevraagd om Sinterklaas te spelen en samen hebben de Sint en zijn pieten de zakken met cadeautjes voor de deur gezet en klopten ze hard op de ramen. Zo mooi om te zien hoe trots ze vervolgens binnen kwamen! Dit jaar mogen ze alle drie zelf verzinnen hoe ze hun eigen gekochte cadeautje gaan geven en het kloppen en pakjes voor de deur zetten laten we over aan onze grootste pietenfan samen met papa.


VERKLAPPEN AAN ANDEREN

Onze kinderen weten dat andere kinderen echt geloven dat Sinterklaas bestaat en houden zich hier dan ook (bijna altijd) stil over. Ik merk dat ze het juist heel leuk en spannend vinden dat zij het geheim van Sinterklaas weten en dat ze helemaal niet de behoefte hebben het aan andere kinderen te verklappen. En mochten ze zich toch eens verspreken: jonge kinderen staan helemaal niet zo open voor informatie die tegen hun eigen wereldbeeld in gaat of waar ze nog niet aan toe zijn.

Eerlijk zijn over Sinterklaas, het voelt goed, geeft ons een mooi gevoel van verbinding samen, geeft ons een magisch Sinterklaas zonder onnodige spanningen en we genieten samen minstens net zoveel als ieder ander gezin!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven